ხაჭაპურის ფესტივალი წარმოადგენს ერთდღიან გასტრონომიულ ღონისძიებას, რომელიც სამეგრელო-ზემო სვანეთის დანიშნულების მართვის ორგანიზაციის (DMO) და USAID/Zrda-ს ორგანიზებით, ასევე რეგიონული ხელისუფლების და საქართველოს ტურიზმის ეროვნული ადმინისტრაციის მხარდაჭერით, ყოველ შემოდგომაზე, ზუგდიდთან ახლოს მდებარე, სოფელ რუხში ტარდება.
ფესტივალი იზიდავს ადგილობრივ და საერთაშორისო ტურისტებს გამორჩეული და საინტერესო გასტრონომიული ღონისძიების მეშვეობით, რომელშიც მონაწილეობას იღებენ ადგილობრივი თემის წარმომადგენლები და ცნობილი ქართველი შეფ-მზარეულები - დარგის ექსპერტები (აღიარებული მასტერ-შეფები, გასტრონომიის მოყვარულები და ა.შ.), რომლებიც ვიზიტორებისთვის უფასო მასტერ-კლასებს ატარებენ.
ღონისძიების ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტია ასევე კონკურსი სხვადასხვა სახეობის ხაჭაპურის მომზადებაში (მეგრული, იმერული, აჭარული, აფხაზური, გურული, რაჭული, სვანური, მესხური, ქისტური, ოსური, თუშური), რის შედეგადაც ჟიურის წევრების მიერ საქართველოს გასტრონომიულ ასოციაციასთნ ერთად გამოვლინდებიან და დაჯილდოვდებიან სხვადასხვა ნომინაციის გამარჯვებულები. ღონისძიების მიზანია სამეგრელოსა და ქვეყნის ერთ-ერთი პოპულარული პროდუქტის - ხაჭაპურის - პოპულარიზაცია.